Interior Inspiration & Tips.

Inspointerior

Hanna; Postat den 2013/05/21 kl. 03:25

Hej! Härlig blogg! Jag har precis skaffat en lägenhet på 27 kvm (otroligt liten men den är super fin). Undrar bara om du kanske skulle kunna ge lite tips och idéer på hur du skulle inrett på en så pass liten yta? Tack på förhand! 🙂

Längesedan vi körde ett inrednings inlägg, so let’s do this!
Tänkte svara på Hannas kommentar, men även berätta lite för er andra som är intresserade av inredning och vill ha lite tips & tricks för att ert hem ska bli ännu bättre. 

Det är väldigt vanligt att man har små ytor att jobba med, då finns det en del saker man borde göra/inte borde göra när det kommer till känslan av hur stort rummet är. 
Låt oss börja med:

1. FÄRG.
Ljus färg ger en större känsla i rummet, och mörkare färg förminskar rummet. Tak kan man också måla, men om man har lågt/vanlig höjd i taket så håll det vitt. Har du väldigt högt i taket och du vill ge rummet en mysigare känsla kan målning/tapet i taket vara ett förslag. 

2. LURA ÖGAT.
Just nu älskar jag ränder, både tjocka och smala sådana. Ett perfekt tips på att “lura ögat” är att använda just randigt på väggar. Har du lågt i tak, eller vill få en känsla om högre i tak, sätt upp en randig tapet/måla ränder lodrätt, på så sätt får ögat känslan om en högre höjd i rummet. Har du ett smalt rum, använd dig av ränder – vägrätt (på den smala väggen, och inte på de långa väggarna, då känns rummet ännu smalare!!) , då känns rummet plötsligt bredare. 

3. UTSIKT. 
Har du tänkt på att eventuellt måla en fönster vägg? Du kanske vill måla ränder som ovanstående punkt, vågräta ränder på den mindre väggen, som råkar ha ett fönster i sig. Tänk då efter innan du börjar måla. Vad har du för utsikt? Har du en vacker utsikt, håll väggen enkel och i en färg. Mönster fångar ögat direkt, och i detta fall vill man att ögat ska se utsikten, har du däremot en mindre trevlig utsikt, är det ett super bra tips!

4. FÖRVARING. 
Förvaring är ett vanligt “problem” på små ytor. Men dags att tänka outside the box. Här finns inga gränser. Har du en säng på fötter, dvs luft under sängen, finns det förvarings möjligheter redan där. IKEA har bra utval på skjutlåder att placera under sängar. En favorit är att bygga förvaring i höjden. Varför bara ha förvaring upp till en viss gräns på väggen?  Vad behöver du utrymmet ovan till? Att samla damm kanske? Våga bygga förvaring upp till tak. 
En annan favorit man kan tänka på, vid antingen små/STORA rum är att dela rummet med hjälp av en bokhylla t.ex. plötsligt fungerar den som en vägg, men med förvaring i. Plötsligt får du två rum i ett. 

5. PRAKTISKT. 
Om man bor på en liten yta är det dags att tänka praktiskt. Skriv upp på en lista vad det viktigaste för dig i lägenheten/rummet är. Det är trots allt du som ska bo där. Ingen idé att sätta in ett super stort köksbord som tar halva lägenheten om det oftast bara är du själv som äter. Pallar är ett måste! De kan staplas på varandra och få förvaring till många människor på kort tid och liten yta. 
När det komme till t.ex soffa, välj med måtta. Visst är en 7personers soffa med schäslong super fin, men hur ser den ut på din yta? Kanske räcker en 2 eller 3 sits soffa, plus några fotpallar till, som man kan skjuta under soffbordet t.ex.

Long story short, tänk efter vad DU behöver. Tänk praktiskt och tänk outside the box. Färg är något av det viktigaste! Så vid mindre ytor rekommenderar jag ljusa färger, det går alltid att ta in någon mörkare kudde/pläd för att det inte ska kännas för ljust. Men större ytor ska vara ljusare än de mindre ytorna. Lycka till! 

trans. / please copy above HERE to read in english. XX